Щороку в березні вся країна вшановує пам’ять українського пророка Т.Г.Шевченка. З 09.03.2016 по 22.03.2016 в ліцеї проходила декада української мови і літератури. Розпочалася вона цікавою і змістовною зустріччю з продюсером фільму „Холодний Яр” та головою громадської організації „Не будь байдужим” Оксаною Левковою. Ліцеїсти перейнялися подіями, висвітленими у фільмі, але найбільше запитань виникло у п’ятикласників ДЕТАЛЬНІШЕ.

Учитель Л.П.Гуманенко разом із ліцеїстами 8 класів організували конкурс на кращого читця творів Т.Г.Шевченка, виставку творчих робіт „З Україною в серці”, літературну вікторину „Що? Де? Коли?” (за творами митця), виставку книжок, присвячених йому.

П’ятикласники разом із учителем С.В. Філіпською вшанували пам’ять творця, поклавши квіти до його пам’ятника ДЕТАЛЬНІШЕ, а з учителем української літератури В.М.Ковальовою відвідали музей П.Тичини . З ліцеїстами ПЛ 51 учитель Г.М.Івахненко провела конкурс виразного читання поезій Т.Г.Шевченка, а ліцеїсти 9 класів висловили своє бачення творчості і дослідження життєвого шляху письменника під час дискусії на тему „Т.Шевченко і сучасники” .

Серед ліцеїстів 6 класів було проведено інтелектуальну гру „Поле чудес”, під час якої ліцеїсти розширили свої знання лексичного значення слів ДЕТАЛЬНІШЕ. Дуже цікаво і динамічно пройшла гра „Веселий експрес” між командами 5 і 6 класів. Ліцеїсти продемонстрували вміння виконувати українські народні пісні  на станції „Пісенна”, знання українських народних загадок на станції „Фольклорна”, згадали звичаї і обряди українців на станції „Народна” показали знання фразеологізмів, а на станції „Лексична” продемонстрували обізнаність в українському традиційному одязі ФОТОГАЛЕРЕЯ

Ліцеїсти 10 класів продемонстрували своє вміння збирати, систематизувати і узагальнювати матеріал і створювати презентації . Для них був проведений конкурс на кращу презентацію про життя та творчість Т.Г.Шевченка.

Протягом усієї декади проходив конкурс стіннівок, малюнків до творів Т.Г.Шевченка. На завершення декади пройшло літературне свято «Шевченко – наш. Він для усіх століть…», підготовлене семикласниками і вчителем Н.В.Сідоровою.

Усі заходи були дуже цікавими, корисними і пройшли змістовно та весело.